L’Esbart Màrius Torres

En Màrius va començar de ben jovenet en el món de les arts. Va descobrir la poesia en els seus primers temps de joventut tot sentint, d’una banda, el caliu catalanista i, de l’altra, els primers amors. L’àmbit de l’Esbart Màrius Torres, un grup lleidatà de joves que promovia la cultura i la llengua catalanes, fundat el 1962, va ser el lloc ideal per començar a publicar els seus primers poemes regularment.

I Premi de Poesia “Màrius Torres”, 1963

L’any 1963 i amb només setze anys, en Màrius, va ser el guanyador del primer premi Màrius Torres de poesia. En les següents imatges podeu veure la portada i article de la revista de l'Esbart Màrius Torres corresponent a la notícia del premi al maig de 1963.

També podeu veure exemples dels primers poemes d’en Màrius publicats a la revista de l’Esbart. En aquests poemes publicats entre 1963 i 1964, en Màrius signava com a Màrius, o com “El de sempre” o bé amb el seu pseudònim “Josep-Ramon”.

Primers actes en l'esbart Màrius Torres

Acte de lliurament dels primers premis de l’Esbart, el 31 de març de 1963, a la sala de festes del Sícoris Club. En Màrius hi és com a guanyador del premi de poesia Màrius Torres; en Pere Bosch, animador i membre de l’Esbart, com a guanyador del premi de narració Manuel Gaya i el primer, per l’esquerra, és en Josep Maria Rossell i Solsona de Mollerussa, que fou el finalista del mateix premi Manuel Gaya.

En el mateix acte podem veure en Manel Lladonosa com a presentador. També podem constatar en una fotografia d’un dels actes de l’Esbart com s'acabava cantant “El cant dels adéus”. A la fotografia, d’esquerra a dreta, es pot veure Josep Vallverdú, Martín Cano, Joan Aris, Sr. Bosch, Roger Torres, J.M. Soler Balagueró, Manel Lladonosa, en Màrius i Xavier Maurel.

Les altres activitats de l’Esbart

L’Esbart tenia com a eix central la companyonia i amistat de tots els seus integrants. Solien aplegar actes culturals amb altres de més lúdics com sortides al camp, excursions i àpats. Aquí podeu veure en Màrius en aquestes activitats juntament amb Montse Bosch, Josep M. Soler, Albert Royes, Pere Dalmau, Josep M. Chalons, Lluís Domingo, Carme i Marta Merola, Antoni Font, Ramon Farrús i Pepita Bosch, entre d’altres.