Altres activitats relacionades amb la pintura
En Màrius va dedicar molt temps a l’associacionisme i va ser fundador de dos importants grups artístics a Lleida: “Grup d’artistes de l’Ereta” (1982), que exposaven a l’anomenada plaça cada primer diumenge de mes i que en els darrers anys es van traslladar al passatge Pompeu, i, “Associació Arts de Ponent” (1993), que en l'actualitat engloba més de 200 artistes de les contrades catalanes.
Associacionisme i col·laboracions
En Màrius va ser el catalitzador de moltes activitats culturals tant en l'àmbit personal cercant associacions i locals on poder exposar les seves aquarel·les, com també acompanyat del “Grup d’artistes de l’Ereta”, de “l' Associació Arts de Ponent” i en els darrers anys de la seva vida com a membre de la junta del “Cercle de Belles Arts de Lleida”.
Amb aquestes associacions va organitzar i participar en moltes activitats culturals com: el Saló d’Art Sant Jordi, diverses fires d’art a la ciutat de Lleida, concursos arreu de la província de Lleida (on va actuar com a jurat nombroses vegades), xerrades sobre pintura i d'altres activitats.
En Màrius va ajudar en la creació de dues sales d’exposicions a Lleida: la primera va ser “La Saleta”, situada al Cercle d’Economia de Lleida l’any 1988, i la segona va ser la sala d’exposicions de la Fundació Roc Pifarré a l’Hospital Arnau de Vilanova l’any 2002.
El 'Cant de la Sibil·la'
En el marc dels actes de celebració del 50è aniversari del Cercle de Belles Arts, en Màrius va pintar 16 peces com a decorat de la peça “El Cant de la Sibil·la” representada al claustre de la Seu Vella el 19 de setembre de 1997.
És de destacar la versatilitat artística d'en Màrius per aquest projecte, ja que va emprar la tècnica de l'acrílic així com l'abstracció. Tècniques i materials que estan als antípodes del que acostumava a crear
Musicolors
“Musicolors” va ser un espectacle d’improvisació musical amb fons d’aquarel·les que van crear el 2001 el pianista Antoni Tolmos i en Màrius i que va ser repetit amb motiu d’un homenatge a en Màrius a Viena (agost 2010) i a l’Auditori de Lleida (març 2011).
La col·laboració amb Antoni Tolmos va donar un dels fruits més apreciats per a en Màrius i que ha estat publicat en DVD l’any 2011.
“Musicolors, va estar un somni. El somni que tot artista plàstic, un cop o altre en la vida, ha tingut. Veure, o millor dit, escoltar les seves obres convertides en música. Els somnis són cosa de mags. I màgiques van estar les mans i l’esperit d’Antoni Tolmos la nit de l’estrena. Màrius Carretero © 2002
L'Aplec del Caragol
Menció especial té la col·laboració que cada any tenia en Màrius amb la Colla “Tentàculs” de l’Aplec del Caragol, on ell feia de jurat en el concurs de dibuix per a infants. L’acompanyaven en el jurat Rosa Maria Solsona, Ermengol, Antoni Llevot, Divina Drudis, Josep Giné, Borlansa i Marçal, entre d’altres.
Col·laboracions
Al llarg de la seva vida artística en Màrius va col·laborar amb associacions emmarcades en diferents àmbits. Mai va tenir un "no" per a cap proposta d'aquests tipus. Només ficava la condició "sine qua non" de no rebre cap contraprestació econòmica.